Om kurset

Nedenfor finner du informasjon om selve kurset, progresjonen og hva som skjer etter elevperioden.
Kurset foregår i hovedsak på NTNU Gløshaugen, deretter hopper vi fra Oppdal flyplass. Vi arrangerer felles transport fra NTNU til Oppdal.

Om progresjonen

Alle som skal hoppe fallskjerm må på forhånd gjennomgå et grunnkurs. Etter grunnkurset blir du elev, og da kan du begynne på progresjonen for å få egen fallskjermlisens. Som elev må du selv sette av tid på hoppfeltet for å få gjennomført progresjonshoppene. I NTNU Fallskjermklubb holder vi linekurs, noe som betyr at de første hoppene er såkalte lineutløste fallskjermhopp. Det betyr at fallskjermen blir automatisk utløst av en line som festes i flyet. Du må ha seks godkjente linehopp før du får hoppe frittfall. Ditt første frittfall vil vare i ca. 5 sekunder. Deretter får man stadig lengre frittfaltid. På slutten av elevperioden skal du gjennomføre tre FS-utsjekker (FS står for Formation Skydiving, eller formasjonshopp) med en instruktør for å vise at du er i stand til å gjennomføre trygge fallskjermhopp med andre.

5 steg mot fallskjermlisens

  • Steg 1: Grunnkurs (1 uke)
  • Steg 2: 6 godkjente lineutløste hopp
  • Steg 3: 20 godkjente frittfallhopp iht. progresjonsplan
  • Steg 4: 3 godkjente FS-utsjekker
  • Steg 5: A-lisenskurs og prøve

Kursplanen og progresjonen er fastslått i Norsk Luftsportsforbund sin håndbok.

Timeplan grunnkurs

Oversikten under viser planlagte tidspunkt og sted for aktivitetene som inngår i kurset, men merk at det kan bli endringer underveis.

DagHva skjer
Mandag
17:30-22:00
Introduksjon og gjennomgang av pakking. I auditorium på NTNU Gløshaugen. Oppmøte i vårt klubblokale “Pakkesalen” i kjelleren på Sentralbygg II på NTNU Gløshaugen. 
Tirsdag-Torsdag 16:00-21:00Pakkekurs. Du kommer da de dager/tidspunkter som passer for deg(gjelder også pakkeeksamen). Å pakke fallskjerm tar ca 2 timer første gangen, etter hvert går det raskere og raskere – og når du er selvstendig hopper pakker du gjerne på mindre enn 20 minutter.
Torsdag
18:00-20:00
Pakkeeksamen. Du skal vise ovenfor instruktør at du har lært å pakke din egen fallskjerm.
Fredag
18:00-22:00
Teori og bakketrening i auditorium på NTNU Gløshaugen.
Lørdag
09:00-17:00
Teori og bakketrening på Gløshaugen eller en gymsal i nærheten, beskjed vil bli gitt.
Søndag
09:00-20:00
Hopping på Oppdal. Første hoppdag hopper man vanligvis 1-3 hopp. Vi kjører sammen til Oppdal, oppmøte på Gløshaugen.
Det anbefales også å reise til Oppdal lørdag og søndag uka etter kurset, men dette er ikke obligatorisk.

Utstyr

Elevutstyret består i hovedsak av:

  • Fallskjermsett (også kalt fallskjermrigg): seletøy, pakksekk, fallskjerm, reserveskjerm og nødåpner)
  • Høydemåler
  • Hjelm
  • Briller

Et elevfallskjermsett er utstyrt med en nødåpner som kan aktivere reserveskjermen automatisk dersom det blir behov for det. Hovedskjermen er en firkantskjerm som er meget enkel å fly. Du får låne fullt fallskjermutstyr i hele elevperioden. Selv må du ha med treningstøy, hansker og sko som støtter opp mot anklene. Armyboots, fjellsko etc. er å anbefale.

Etter elevperioden

Når du er ferdig med alle progresjonshoppene og FS-utsjekkene følger en prøve for å kunne få A-lisens. Med A-lisens er du selvstendig hopper og kan begynne å hoppe med eget utstyr. Du kan kjøpe eget utstyr eller leie utstyr av klubben. NTNU Fallskjermklubb arrangerer hopping på Oppdal store deler av året, se kalenderen for datoer. Det arrangeres også tre boogier (fallskjermarrangement med mye hopping) iløpet av året: påske-, sommer- og høstboogie.