Nedenfor finner du informasjon om selve kurset, progresjonen og hva som skjer etter kurs.

Om progresjonen
Alle som skal hoppe fallskjerm må på forhånd gjennomgå et kurs. I NTNU Fallskjermklubb holder vi linekurs. Her vil du lære å foreta et såkalt lineutløst fallskjermhopp, det betyr at fallskjermen blir automatisk utløst av en line som festes inne i flyet. Du må ha seks godkjente linehopp før du for hoppe frittfall. Før første frittfallhopp må du ha en utsjekk med instruktør. Ditt første frittfall vil vare i ca. 5 sekunder. Deretter kommer progresjonshoppene der man stadig får lengre tid i frittfall. Når du har kommet til 15 sekunder frittfall kommer nok en utsjekk med instruktør før du kan fortsette hoppingen. Disse utsjekkene blir gjort der og da på hoppfeltet. Når du har gjort ferdig alle progresjonshoppene dine skal du ha FS-utsjekker (FS står for formation skydiving) med en instruktør. På disse utsjekkene hopper du sammen med en instruktør og skal bevise at du er i stand til å gjennomføre trygge hopp sammen med andre.

Etter kurs
Når du er ferdig med alle progresjonshoppene og FS-utsjekkene følger en prøve for å kunne få A-lisens. Med A-lisens er du selvstendig hopper og kan begynne å hoppe med eget utstyr. Du kan kjøpe eget utstyr eller leie utstyr av klubben. NTNU Fallskjermklubb arrangerer hopping på Oppdal store deler av året, se kalenderen for datoer. Det arrangeres også tre boogier (fallskjermarrangement med mye hopping) iløpet av året: påske-, sommer- og høstboogie.

Timeplan

Oversikten under viser planlagte tidspunkt og sted for aktivitetene som inngår i kurset, men merk at det kan bli endringer underveis.

DagTidspunktHva skjer
Mandag17:30-22:00Introduksjon og gjennomgang av pakking. i auditorium på NTNU Gløshaugen. Oppmøte i vårt klubblokale “Pakkesalen” i kjelleren på Sentralbygg II på NTNU Gløshaugen. 
Tirsdag-Torsdag16:00-21:00Pakkekurs. Du kommer da de dager/tidspunkter som passer for deg(gjelder også pakkeeksamen). Å pakke fallskjerm tar ca 2 timer første gangen, etter hvert går det raskere og raskere – og når du er selvstendig hopper pakker du gjerne på mindre enn 20 minutter.
Torsdag18:00-20:00Pakkeeksamen. Du skal vise ovenfor instruktør at du har lært å pakke din egen fallskjerm.
Fredag18:00-22:00Teori og bakketrening i auditorium på NTNU Gløshaugen.
Lørdag09:00-17:00Teori og bakketrening på Gløshaugen eller en gymsal i nærheten, beskjed vil bli gitt.
Søndag09:00-20:00Hopping på Oppdal. Første hoppdag hopper man vanligvis 1-3 hopp. Vi kjører sammen til Oppdal, oppmøte på Gløshaugen.
Det anbefales også å reise til Oppdal lørdag og søndag uka etter kurset, men dette er ikke obligatorisk.

Utstyr

Elevutstyret består i hovedsak av:

  • Fallskjermsett (også kalt fallskjermrigg): seletøy, pakksekk, fallskjerm, reserveskjerm og nødåpner)
  • Høydemåler
  • Hjelm
  • Briller

Et elevfallskjermsett er utstyrt med en nødåpner som kan aktivere reserveskjermen automatisk dersom det blir behov for det. Hovedskjermen er en firkantskjerm som er meget enkel å fly. Du får låne fullt fallskjermutstyr i hele elevperioden. Selv må du ha med treningstøy, hansker og sko som støtter opp mot anklene. Armyboots, fjellsko etc. er å anbefale.